Важливість турнікета

Важливість турнікета

Крововилив є наібільш серйозним, та найбільш частим супутником бойових поранень. Покращення вимірювань тимчасової затримки кровообігу із  серйозними наслідками це дослідження для багатьох  вчених медиків, упродовж багатьох років. Турникет як засіб зупинки кровотечі відомий багатьом, хто пов'язаний з військовою та медичною справою і не тільки. Ставлення до турнікету змінювалося протягом всієї исторії даного засобу.

 Що може говорити про те, що турнікет це окремий засіб зупинки кровопостачання, а не модернізація традиційного джгуту?

 Джгут має більшу історію, наприклад ще за давніх часів джгут використовувався при укусах змій, для того, щоб запобігти розповсюдженню отрути по організму після укусу, і звісно ж ні про яку зупинку кровотечі в ті часи не йшла мова. Це все пояснюється дуже просто. В ті часи лікарі ніяк не могли пов'язати смерть людини з втратою крові і це досить легко пояснити. Річ у тім, що стародавньогрецький лікар Праксагор вважав що від легень по артеріях циркулює пневма, і це лише через те, що у тіл, які досліджував Праксагор, артерії були пусті.

Але аж у 1718 Жан-ЛуЇ Петі передовий хірург Парижу, описав винахід пристрою "гвинта", саме для цього винаходу було створено назву "Tourniquet". Саме цей винахід можна було використовувати самостійно на полі бою, не потребуючи сторонньої допомоги, а також, що досить важливо, цей винахід можливо було використовувати повторно.

За довгі роки використанні різноманітних варіацій джгута, зібралось досить суперечне уявлення про цей засіб як для тимчасової зупинки кровотечі. Очевидним плюсом була його ефективність під час зупинки кровотечі, але важливим фактором став його вплив на м'які тканини під джгутом та вплив на організм в цілому.

Також, на негативному відношення, давалася взнаки досить слабка медична підготовка військовослужбовців в ті часи і це призводило до того, що джгут накладали навіть тоді коли це не було потрібно.

З часами, порівнюючи традиційний трубчастий джгут та турнікет було відмічено, що стрічкова форма турнікета являє собою більш безпечну конструкцію, за рахунок того, що зменшується ризик пошкодження нервових стволів при стисканні.

Подальший аналіз використання турнікета для тимчасової зупинки кровотечі в американській армії під час військових конфліктів у В'єтнамі, Іраку, Афганістані показав, що від 7 до 10% військовослужбовців з пораненнями судин кінцівок могли бути врятовані при своєчасній зупинці крововиливу.

Основними перевагами турнікета на сьогодення є:

- стійкість до шкідливих та руйнівних факторів навколишнього середовища

- можливість накладання його зверху на одяг

- контрольоване стискання та послаблення

- можливість накладання самостійно однією рукою

Результати досліджень Американських вчених показують, що при використанні турнікета шанси на те, щоб вижити у військовослужбовців з пораненнями артерій кінцівок набагато більші при використанні турнікета.

Що ж до сьогодення. З часом даний пристрій був модернізований велику кількість разів і зарекомендував себе як найефективніший зразок. Наразі є велика кількість його модифікацій і це можна віднести до його недоліку, адже кожною модифікацією потрібно спочатку навчитись користуватись (особливо в критичні моменти).